Mindfulness Training Soest

 

Stress beschouwen wij in de regel als vijand! Kelly Mc Donigal denkt daar anders over en adviseert je vooral vrienden te worden met je stress! Tijdens het kijken van haar inspirerende TED talk kwam er een herinnering boven uit mijn tijd op zee.

Een groep dolfijnen gaf mij een bijzondere stress-less!

 

Stress-less van een dolfijn

Relax dolfijnBoven ons een prachtige, blauwe lucht. We varen door de Golf van Biscaje. Kleine bruine dolfijnen springen opgewekt voor de boeg uit. Een idyllisch plaatje... tot je de stormfok in beeld krijgt.

Een onaangekondigde storm heeft ons overvallen. Juist in de Baye of Biscay, die met zijn aanlandige wind bekend staat om zijn 'lager wal'. Daar wil je écht niet geraken!!! Al vier keer ben ik benedendeks naar het toilet geweest. Mijn darmen verdragen de stress niet. Zenuwen gieren door mijn lijf. Mijn hart klopt in dat ritme mee. Scenario's blijven door mijn hoofd spoken. De een nog fataler dan de ander. Het natuurgeweld doet zijn ding en waar zullen wij in godsnaam eindigen vandaag?

Van mindfulness weet ik nog niets in die tijd. Maar ik krijg wel door dat al die verhalen in mijn hoofd de zaak behoorlijk verergeren. Ik besluit om afleiding te zoeken en verleg mijn focus naar de dolfijnen die al een hele tijd voor onze boeg uit blijven springen. Alsof er niets aan de hand is. Ze lijken juist te genieten van het levendige weer, van de wild dansende catamaran op het water. Met een glimlach rond de mond geven ze ons een perfect op elkaar afgestemde show. Het is verschil is bizar: mijn spanning en zoveel vrolijke uitbundigheid middenin een toch wel serieuze storm!

Door naar ze te blijven kijken verandert er iets in mij. Storm hoort nu eenmaal bij het leven op zee. Ik besef dat ook ik daar niets aan kan veranderen. Er zit eigenlijk niets anders op dan net als de dolfijnen te accepteren dat het stormt.
Meteen komt er rust. De chaos in mijn hoofd sijpelt weg. Al die fysieke angstreacties in mijn lichaam komen tot rust. Door te accepteren dat de situatie is zoals ie is, voel ik zelfs ruimte komen. Ruimte waarin een doemscenario mogelijk is, maar niet langer waarschijnlijk!

Ik sla een arm om mijn 'kapitein'. Hij is één en al alertheid. Het is duidelijk: hij weet wat hij doet. Alles aan boord is goed georganiseerd: de kleinste stormfok, rif in het grootzeil, de positie op de navigatiekaart, touwtjes opgerold..... meer valt er niet te doen. Ik schenk ons een kop thee in en vertrouw op de kapitein. Op de storm die straks echt weer gaat liggen. En bovenal op mezelf!

Kelly McGonigal - TED talk about stress

 

 

Neem vooral even een kwartier de tijd om van Kelly McGonigal te horen wat stress met je doet. Haar boodschap: de manier waarop je naar je stress kijkt, maakt "een wereld van verschil"!